Bucătar – ASCENDO

Bucătar

Rrealizeazã preparate culinare dupã diferite retete care sã satisfacã exigentele consumatorilor. În acest scop, el se
ocupã de pregãtirea produselor alimentare pentru gãtit. Mãsoarã cantitãtile necesare, le amestecã progresiv
conform retetei, le pune la dospit, fermentat, copt sau fiert. Dupã ce preparatele culinare au fost pregãtite,
urmeazã împãrtirea lor în portii. Bucãtarul utilizeazã în activitatea sa diferite produse alimentare, unelte si masini
cu ajutorul cãrora transformã alimentele în preparate culinare. Ca unelte si masini utilizate mai frecvent pot fi
enumerate: cutite, satârul, robotul de bucãtãrie, masini de curãtat si de tãiat zarzavat, masini de tocat, masini de
amestecat, friteuza, cuptoare clasice sau cu microunde, agregate frigorifice.

Codul NC al ocupatiei : 5122.2.1

DURATA DE PREGATIRE: 720 ore

OBIECTIVELE EXPRIMATE IN COMPETENTE PROFESIONALE (conform cu standardele ocupationale ):

• Comunicarea la locul de muncă;
• Desfăşurarea muncii în echipă;
• Aprovizionarea cu materii prime şi auxiliare a locului de muncă;
• Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare;
• Organizarea cadrului general de deschidere şi închidere a activităţii secţiei;
• Prevenirea poluării mediului;
• Pregătirea antreurilor calde şi reci;
• Pregătirea fripturilor;
• Pregătirea gustărilor calde şi reci;
• Pregătirea mâncărurilor din carne;
• Pregătirea mâncărurilor din legume,orez,ouă, paste făinoase;
• Pregătirea preparatelor lichide;
• Prepararea dulciurilor (deserturilor);
• Prepararea fondurilor glace;
• Prepararea mâncărurilor din peşte şi fructe de mare;
• Realizarea acţiunilor de supervizare şi control;
• Realizarea aluaturilor de bază;
• Realizarea salatelor;
• Realizarea sosurilor

Meniu